Ajankohtaista

Koivun mahla - Perustamislaskelmat liiketoimintasuunnitelman tueksi


20.05.2022

Jos mahlan keruun aloittaminen liiketoimintana on arveluttanut, niin nyt tukea löytyy monipuolisesti yksistä kansista. Viivi Vento on tehnyt opinnäytetyönään "Perustamislaskelmat liiketoimintasuunnitelman tueksi Case – koivunmahlaa markkinoille". Siitä löytyy apua toiminnan taloudellisen kannattavuuden arviointiin sekä teknisten ja logististen haasteiden selvittämiseen. Hyvin vähän, jos lainkaan jää avoimia kysymyksiä tämän tietopaketin luettuasi.

 

Tiivistelmä:

 

"Liiketoiminnan perustamiseksi tehtävät päätökset vaativat perusteellisia laskelmia, joiden avulla voidaan arvioida toiminnan kannattavuus ja menestymisen edellytykset.
Koivunmahla on satoja vuosia hyödynnetty luonnontuote, josta voi tulla uusi terveysruokatrendi ja lisätulojen lähde metsänomistajille. Koivunmahlan saaminen elintarvikkeena markkinoille edellyttää luonnontuotteen jalostamista säilyvään muotoon.


Tutkimus tehtiin toimeksiantajan tarpeista selvittää koivunmahlan liiketoiminnalliset edellytykset. Työn tutkimuskysymykseksi muodostui, millaisia liiketoiminnallisia mahdollisuuksia koivun mahlan jalostaminen tarjoaa. Tutkimus oli laadullinen tapaustutkimus, jossa hyödynnettiin painettua ja verkosta saatua aineistoa sekä valmiita tutkimuksia ja kyselyitä. Työssä selvitettiin mahlan jalostamiseen perustuvan liiketoiminnan aloittamiskustannuksia ja laadittiin toiminnalle kannattavuuslaskelmia. Opinnäytetyön tuloksena valmistuivat mahlaliiketoiminnan jalostamisen näkökulmasta tehdyt rahoitus-, kannattavuus-, myynti- ja kassavirtalaskelmat, joita voidaan hyödyntää toiminnan aloittamista varten laadittavassa liiketoimintasuunnitelmassa.


Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin liiketoimintasuunnitelman osana edellytettäviä laskelmia, liiketoiminnan kannattavuutta, rahoitusmahdollisuuksia, koivun biologiaa sekä luonnontuotealan ja metsänomistajan merkitystä mahlan jalostamisen näkökulmista.


Tutkimuksen tuloksena syntyneet laskelmat osoittivat ehdot, joilla liiketoiminnasta saadaan kannattavaa. Mahlan jalostamisen kustannukset saatiin selvitettyä. Laskelmia voidaan hyödyntää osana liiketoimintaedellytysten arviointia, kartoitettaessa jalostustoimintaan vaadittavia laitteistoja, luonnontuotelan yritystoiminnan ohjaamisessa ja neuvonnassa sekä uusia toimintamalleja mahlan ympärille laadittaessa."

 

Dokumentin voi ladata tästä.


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi