Ajankohtaista

Kotimaisen kalan vierasaine- ja ravintoainepitoisuuksista uutta tietoa


29.08.2024

Kotimaista kalaa ruoaksi monipuolisemmin ja turvallisemmin (EU-kalat IV) -hankkeessa on tutkittu sekä terveydelle haitallisten (mm. dioksiinien ja PCB-yhdisteiden, PFAS-yhdisteiden, bromattujen difenyylieettereiden, elohopean ja epäorgaanisen arseenin) että hyödyllisten (D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen) aineiden pitoisuuksia kotimaisessa kalassa ja kalatuotteissa.

 

Hankkeessa on muun muassa vertailtu kalojen ja kalatuotteiden käytön riskejä ja hyötyjä, arvioitu kalalajikohtaisia turvallisia käyttömääriä uusiempien pitoisuustietojen perusteella sekä arvioitu Suomen merialueiden ja sisävesien ympäristön tilaa ja kalakantoja.

 

Aiemmissa tutkimuksissa on ilmennyt, että monien ympäristömyrkkyjen pitoisuudet kotimaisessa kalassa ovat pienentyneet 2000-luvun alkuvuosista. Toisaalta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on viime vuosina tiukentanut elintarvikkeiden sisältämien dioksiinien ja PCB-yhdisteiden sekä PFAS-yhdisteiden siedettäviä viikkosaantimääriä.

 

Hankkeen loppuseminaari järjestetään webinaarina Teamsissä 16.9.2024 klo 12–15.30. Tilaisuus on kaikille avoin. Lue lisää ja Ilmoittaudu seminaariin tästä linkistä.  

 

Lisätietoa

 

Johanna Suomi

tutkimusprofessori

puh. 029 520 5034  

johanna.suomi@ruokavirasto.fi

 

Hankkeen loppuraportti

 

Lähde: Ruokavirasto tiedote 29.8.2024


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi