Ajankohtaista

Kuusenkerkällä uutta makumaailmaa joulupöytään


19.11.2024

Kuusenkerkkä on yksi monipuolisimmista ja maukkaimmista luonnontuotteista, jolla voi rikastuttaa joulupöydän tuttuja makuja. Olipa kyseessä glögi, pesto tai jälkiruoka, kuusenkerkkä tuo mukanaan raikkaan havuisen, hiukan sitrusmaisen aromin maun. Kuusenkerkät eivät tuo ainoastaan vain makua, vaan myös ihastuttavaa tekstuuria ja väriä jouluruokiin.

 

Kuusenkerkät ovat kuusen vaaleanvihreitä versoja eli vuosikasvaimia. Kuusenkerkkä on vitamiini- ja antioksidanttipommi, joka antaa syömisiin ja juomisiin metsäisen, hiukan sitrusmaista, aromin. Kuusenkerkän keruuaika on pari viikkoa ja sijoittuu touko-kesäkuun taitteeseen. Tuore kerkkä säilyy mainiosti pakastettuna. Kerkkiä voi myös kuivata. On myös hyvä muistaa, että kuusenkerkkien ja havujen kerääminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin. Kuusenkerkissä on myös jonkin verran hartsia, joka saattaa aiheuttaa allergiaa.

 

Kerkkää voi käyttää marinadina lihoille, kuten kanalle tai possulle ennen paistamista. Voit myös yhdistää kuusenkerkkää oliiviöljyn, valkosipulin ja mausteiden kanssa. Kuusenkerkkää voi lisäksi ripotella keittoihin, salaatteihin tai lisäkkeisiin, kuten perunamuusiin tuomaan makua ja raikkautta. Kuusenkerkkä sopii myös hyvin jälkiruokiin. Kokeile kuusenkerkkäjäätelöä tai -mousseja, tai käytä sitä osana torttua tai piirakkaa.

 

Siirappi on myös loistava tapa lisätä kuusenkerkkää erilaisiin juomiin. Se käy hyvin esimerkiksi limonadeihin, cocktail-juomiin tai vaikka glögiin.  

 

Kuusenkerkkäsiirappi, keittomenetelmä n. 1,5 l

 

Raaka-aineet:

  • 2 l kuusenkerkkää
  • 2 l vettä
  • n. 1 kg sokeria

Valmistusohje:

  1. Huuhtele kerkät ja pane ne kattilaan.
  2. Kaada kylmää vettä niin paljon, että kerkät juuri ja juuri peittyvät. Anna liota vähintään muutama tunti, mielellään yön yli.
  3. Keitä kerkkiä liotusvedessään noin 2 tuntia.
  4. Siivilöi seos. Tässä vaiheessa nestettä tulisi olla n. 2 litraa.
  5. Lisää sokeria noin 1/2 kg liemilitraa kohden. Keitä seosta pari tuntia. Hämmennä seosta silloin tällöin, ettei liemi pala pohjaan. Mitä pidempään keität, sitä paksumpaa siirappia saat.
  6. Kaada kuuma siirappi kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kannet.

Kuva 1: Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä hankkeen kuusenkerkän tuotteistamispäivästä Ahlmanilla marraskuussa 2024 valmistettiin kuusenkerkkäsiirappia.

 

Kuva 1: Kuusenkerkkäsiirappi

 

Kuusenkerkkä-siemennäkkäri (1 pellillinen)

 

Raaka-aineet:

  • 3 dl siemeniä/pähkinöitä
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 3 kananmunaa
  • 4 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 2–3 tl kerkkiä (kuivattua tai tuoretta) mausteeksi

(Voi kokeilla maustaa myös lisäämällä 1–2 tl kuusenkerkkäsiirappia.)

 

Valmistusohje:

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  2. Lisää kananmunat ja öljy massaan ja sekoita keskenään.
  3. Levitä massa tasaisesti uunipellille, esim. lastaa tai nuolijaa apuna käyttäen.
  4. Paista siemennäkkäriä uunin keskitasolla 175 asteessa noin 20–30 minuuttia, kunnes se on saanut pintaan kullertavan värin ja rapeutunut (älä kuitenkaan polta!).

Kuva 2: Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä hankkeen kuusenkerkän tuotteistamispäivässä Ahlmanilla marraskuussa 2024 valmistettiin siemennäkkäriä, jossa oli kuusenkerkkäjauhetta tuomassa makua.

 

Kuva 2: Siemennäkkäri, jossa on kuusenkerkkäjauhetta tuomassa makua.

 

Kuusenkerkkäpesto (n. 2 litraa)

 

Raaka-aineet:

  1. 5 dl auringonkukkaöljy
  2. ½ sitruunamehupurkki tai 1 tuore sitruuna
  3. 3–5 dl auringonkukansiemenet paahdettuina
  4. 1,2 l kuusenkerkkää
  5. 9–10 valkosipulin kynttä
  6. 5 dl raastettua parmesaanijuustoa
  7. Puoli nippua basilikaa
  8. Pippuri ja suola
  9. Valmistusohje:
  10. Paahda auringonkukansiemenet.
  11. Pilko tarvittaessa kerkät, valkosipulin kynnet ja basilika.
  12. Laita kaikki ainekset korkeaan astiaan. Sekoita sauvasekoittimella hyvin sekaisin. Jos seos jää liian paksuksi, lisää öljyä.
  13. Purkita pesto kuumennettuihin lasipurkkeihin. Katso, että pestoa ei jää kansien reunoille. Puhdista tarvittaessa. Sulje kannet.

Kuva 3: Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä hankkeen kuusenkerkän tuotteistamispäivässä Ahlmanilla marraskuussa 2024 valmistettiin kuusenkerkkäpestoa.

 

Kuva 3: Kuusenkerkkäpesto

 

Kuusenkerkkä-pannacotta

 

Raaka-aineet:

 

1l kermaa

0,5dl (tai oman maun mukaan) sokeria

0,5dl (tai oman maun mukaan) kuusenkerkkäsiirappia

3 isoa liivatelehteä

valkosuklaata halutessa

vaniljaa/ vaniljasokeria halutessa

 

Valmistusohje:

  1. upota liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään
  2. mittaa kattilaan puolet kermasta
  3. lämmitä seos kiehumispisteeseen, jonka jälkeen laske lämpöä
  4. lisää sokeri ja kuusenkerkkäsiirappi (sekä halutessaan muita mausteita) kuumaan seokseen oman maun mukaan (maistele ja lisää tarvittaessa)
  5. lisää liivatelehdet seokseen
  6. sekoittele ja anna kuuman seoksen olla liedellä muutaman minuutin ajan
  7. kaada sekaan loppu kerma
  8. annostele jälkiruoka kulhoihin tai laseihin ja nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi
  9. hyytyneen pannacotan pinnalle voi halutessaan laittaa kuusenkerkkäsiirappia ja kokonaisia kuusenkerkkiä koristeeksi.

Kuva 4: Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä hankkeen kuusenkerkän tuotteistamispäivässä Ahlmanilla marraskuussa 2024 valmistettiin kuusenkerkkäpannacottaa.

 

Kuva 4: Kuusenkerkkäpannacotta

 

Resepteissä on käytetty pakastettua kokonaista kuusenkerkkää. Jos sinulta ei löydy omasta pakkasesta kuusenkerkkää, niin kysäise tuttavilta tai sukulaisilta, jos heiltä löytyisi.

 

Metsistä ja luonnontuotteista liiketoimintaa ja Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä -hankkeet ovat järjestäneet kuusenkerkkään liittyviä webinaareja ja maastotapahtumia. Reseptit ja kuvat ovat AhlmanEdulla järjestetystä tuotteistamispäivästä marraskuulta 2024.

 

Lisätietoa

 

Eveliina Oinas

projektipäällikkö

050 527 7775

eveliina.oinas@metsakeskus.fi

 

Lähde: Metsäkeskus tiedote 19.11.2024

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi