Ajankohtaista

Marjakaverit luonnonmarjasadon pelastajiksi


16.06.2020

Poikkeustilanne vaatii poikkeuksellisia toimia myös luonnonmarjojen talteenotossa. Marjakaveri-kampanja haastaakin kaikki kynnelle kykenevät mukaan.

Metsissämme ja soillamme kasvaa vuosittain noin 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja. Sadosta saadaan parhaimmillaankin talteen alle 10 prosenttia. Kaupallinen keruu tärkeimmillä luonnonmarjoillamme puolukalla, mustikalla ja lakalla on ollut noin 10 – 17 miljoonaa kiloa vuosittain. Talteenotto on ollut yli 90 prosenttisesti ulkomaisten poimijoiden varassa.

 

Tänä vuonna marjojen saanti teollisuuteen, jatkojalostukseen ja kauppojen pakastealtaisiin joudutaan tekemään kotimaisin voimin.

Arktiset Aromit ry:n viime vuonna aloittaman Marjakaveri-kampanjan tavoite oli helpottaa marjastamaan lähtöä sopivien marjakaverien avulla. Tänä vuonna hyvä tuulen kampanjan merkitys on suurempi ja vakavampi. Poikkeustilanne on osoittanut, kuinka tärkeää on pystyä turvaamaan elintarvikkeiden omavaraisuus.

 

Tulevalla satokaudella kerätään talven varalle paitsi marjat itselle ja sellaisille lähimmäisille, jotka eivät itse pääse tai kykene marjastamaan, myös marjateollisuuteen turvaamaan lukuisat työpaikat marjataloissa ja jatkojalostusyrityksissä.

Kaveria marjastamaan voi hakea paikallisista Facebook-ryhmistä. Ellei omalla alueella ole vielä toimivaa Marjakaveri-ryhmää, voit sellaisen perustaa itse. Kampanja haastaa myös ideoimaan uusia keinoja marjastusinnostuksen nostamiseksi. Parhaimpia ideoita ja tempauksia tullaan palkitsemaan marjastusaiheisilla palkinnoilla.

 

Marjastuksesta saa monenlaista hyötyä. Metsässä kulkiessa fyysinen kunto kohoaa huomaamatta, stressitaso laskee ja mieliala kohenee, varsinkin sopivassa seurassa. Marjastuksen voi nähdä kaikkine hyvine puolineen harrastuksena, josta ei tarvitse maksaa. Ahkera poimija voi myös hankkia kelpo tienestit. Viime vuonna marjoista saatu poimintatulo oli yhteensä 17,3 miljoonaa euroa.

 

Lisätietoja: www.arktisetaromit.fi

 

 

(Kuva: Pixabay.com)


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi