Ajankohtaista

Mehiläiset selvinneet viileästä keväästä hyvin


19.05.2022

Tiedote, Suomen Mehiläishoitajain Liitto 19.5.2022

YK:n julistamaa maailman mehiläispäivää vietetään jälleen 20. toukokuuta

– tällä kertaa melko viileässä säässä. Kevään viipyminen ei ole kuitenkaan haitannut mehiläispesien kehitystä.


Tänä vuonna kevät on ollut viileä ja edennyt hitaasti ja monin paikoin kasvit ovat jäljessä keskiarvoisista kukinta-ajoista. Maailman mehiläispäivääkin vietetään viileähkössä säässä. Tarhamehiläisiä viileä kevät ei kuitenkaan haittaa, kunhan ne pääsevät aika ajoin kuitenkin hakemaan siitepölyä ja mettä.


”Mehiläisten kannalta on tärkeää, että pajun kukinnan aikaan sattuu lämmin jakso, jolloin mehiläiset saavat kerättyä siitepölyä pesään ja sikiöinti alkaa. Niin pesä alkaa vahvistua nopeasti. Hyvin kehittynyt mehiläisyhteiskunta kerää myöhemmin keväällä ravintoa nopeastikin heti suotuisan sään sattuessa”, mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala Suomen Mehiläishoitajain Liitosta kertoo.


Hyvä lentosää on tyyni ja riittävän lämmin


Mehiläiset lähtevät ravinnonhakulennolle, kun sää on melko tyyni ja lämpöä vähintään 10 astetta. Viileä kevät on siinä mielessä hyväkin, että mehiläispesät ehtivät vahvistua ennen tärkeiden viljelykasvien ja hunajan satokasvien kukintaa. Hyvin lämpiminä keväinä monet kasvit kukkivat yhtä aikaa ja varhain, jolloin mehiläispesissä ei vielä ole niin paljon pölytys- ja medenkeruuvoimaa. Mehiläisiä hyödynnetään alkukesästä esimerkiksi omenan, puutarhamarjojen sekä rypsin ja rapsin pölyttäjinä.


Maritta Martikkala arvioi, että mehiläiset selvisivät talvesta keskimääräisesti. Mehiläispesiä menetetään aina jonkin verran talviaikaan. Merkittävin talvitappioiden aiheuttaja on mehiläisiä heikentävä varroapunkki, mutta usein yhteiskunnan menehtyminen on monen tekijän summa. Kesäkaudelle Suomessa lähtee arviolta 70 000 mehiläispesää.


Puut tärkeitä ravinnonlähteitä pölyttäjille


Tällä hetkellä mehiläisille tärkeitä ravintokasveja ovat Etelä- ja Keski-Suomessa esimerkiksi vaahterat ja aikaisin kukkivat hedelmäpuut; Pohjois-Suomessa vielä myös pajut. Erilaiset puulajit ovatkin niin tarhamehiläisille kuin muillekin pölyttäjille hyvin tärkeitä, sillä ne tarjoavat pienellä alalla valtavan määrän ravintoa pölyttäjien tarpeisiin. Siksi Luonnonvarakeskuksessa on käynnistetty vastikään Pölymix-hanke, jossa kartoitetaan erityisesti kaupunkipuiden merkitystä pölyttäjille.


Tutkimukseen toivotaan kansalaisilta ympäri Suomea havaintoja puiden kukinnasta ja muista puiden elämänkierron vaiheista, kuten marjomisesta ja lehtien pudottamisesta. Tutkimus on hauska tapa tarkkailla luontoa ja auttaa samalla pölyttäjätutkimusta. Tutkimuslomake löytyy Luken nettisivuilta ja osoitteesta query.eharava.fi/3822.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:


Suomen Mehiläishoitajain Liitto
Mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala: 050 3030 890, maritta.martikkala@hunaja.net
Viestintäasiantuntija Virpi Aaltonen: 050 382 2428, virpi.aaltonen@hunaja.net
Lähde: www.hunaja.net


 

Maailman mehiläispäivän tapahtumia ja mielenkiintoisia haastateltavia:


Yle Areenassa julkaistaan Ida-Maria Olvan lyhytelokuva Mehiläiskesä. Elokuva kertoo ilmastoahdistuksesta kärsivästä Eedistä, joka ryhtyy tarhaamaan mehiläisiä apunaan äitinsä Anne, joka ei pelkää tulevaisuutta, mutta mehiläisiä sitäkin enemmän. Elokuvan tekijä, muusikko, mehiläistarhaaja Ida-Maria Olva: 040 4605412, idamariaolva@gmail.com, www.idamariaolva.com


Keltainen Hunajafillari kiertelee maailman mehiläispäivänä Porvoon keskustassa kertomassa mehiläisten hyvää tekevästä vaikutuksesta niin luonnolle kuin ihmisillekin. Samalla halukkaat voivat tehdä hunajaostoksia. Mehiläistarhaaja, valokuvaaja, luontoyrittäjä Markus Sirkka: 040 5455012, markus@sirkka.fi


Veikko Riikosen mehiläistarhoilla Tohmajärvellä vietetään avoimien pesien päivää. Aamupäivällä pesäkäynneillä käy Tietäväisen koulun luokkia ja päiväkodin ryhmiä ja illemmalla Veikon vieraiksi saapuu mehiläishoitajakollegoja. Veikko Riikonen: 0400 158510 tai veikko.riikonen@pp.inet.fi


Taitelijakollektiivi Mehiläisten seura tekee Helsingissä päiväkoti Nallessa Laajasalossa istutustöitä aamulla ja viettää maailman mehiläispäivää klo 17–20 Tuurholmantiellä Tullisaaren viljelypalstojen palstalla nr. 45. Taiteilija, mehiläishoitaja Ina Niemelä 040 7175011, ina.niemela@gmail.com


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi