Ajankohtaista

Ohje alkutuotannon elintarvikevalvonnasta ja riskinarvioinnista päivitetty


13.06.2023

Ohjeessa annetaan suosituksia elintarvikkeiden alkutuotannon riskien arvioimiseen ja tarkastustiheyksien määrittämiseen. Alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä, myös sadonkorjuuta, lypsämistä ja kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta. Se sisältää myös metsästyksen, kalastuksen ja luonnonvaraisten tuotteiden keräämisen (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 3 artikla). Alkutuotannoksi katsotaan myös alkutuotannon tuotteiden pienten määrien toimittaminen tuottajan toimesta suoraan lopulliselle kuluttajalle tai paikallisille vähittäisliikkeille, jotka toimittavat tuotteet suoraan lopulliselle kuluttajalle.

 

Luonnonvaraisten marjojen, sienten ja yrttien osalta alkutuotantoa ovat luonnonvaraisten tuotteiden kerääminen, itse kerättyjen tuotteiden puhdistus, lajittelu ja muu vähäinen kauppakunnostus sekä pakkaaminen, luonnonvaraisten tuotteiden kuljetus ensimmäiseen elintarvikehuoneistoon (ml. toimittaminen vähittäisliikkeeseen) sekä luonnonvaraisten tuotteiden myynti suoraan kuluttajalle, itse kerättyjen tuotteiden myynnille ei ole määrärajaa. Sen sijaan rekisteröityä/hyväksyttyä elintarvikehuoneistotoimintaa ovat ohjeen mukaan luonnonvaraisten marjojen, sienten ja yrttien murskaaminen, kuivaaminen, pilkkominen, jäädyttäminen, pakastaminen, ryöppäys, keittäminen ja suolaus, tuotteiden valmistus sekä luonnonvaraisten tuotteiden myynti, kun myyjä on ostanut luonnonvaraiset tuotteet yhdeltä tai useammalta kerääjältä. Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei? -ohje sisältää tulkintaa siitä, milloin elintarviketoiminta ja siihen liittyvät riskit ovat niin vähäiset, että toimintaa ei tarvitse rekisteröidä. https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/oppaat/rekisteroitavaa-elintarviketoimintaa-vai-ei/rekisteroitavaa-elintarviketoimintaa-vai-ei/

 

Luo aiheesta tarkemmin päivitetystä ohjeesta: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/oppaat/alkutuotannon-elintarvikevalvonta-ja-riskinarviointi/alkutuotannon-elintarvikevalvonta-ja-riskinarviointi/

 

Lähde: Ruokavirasto


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi