Ajankohtaista

Ruokavirasto arvioi korvasienten syönnin riskejä


14.04.2025

Ruokavirasto on ryhtynyt tutkimuksessaan arvioimaan kirjallisuuslähteiden perusteella suomalaisten altistusta korvasienten gyromitriinille ja selvittämään gyromitriinin aiheuttamia terveyshaittoja. Lisäksi työssä tarkastellaan, onko keittosuositus riittävä poistamaan korvasienen gyromitriinin niin, ettei siitä aiheudu terveyshaittaa.

 

Korvasienen satoaika lähestyy. Korvasieniä kasvaa huhtikuun lopusta kesäkuuhun asti erityisesti parivuotisilla männyn hakkuuaukeilla, poluilla ja muilla rikkoontuneilla kuivan kankaan pinnoilla. On kuitenkin muistettava, että korvasieni on käsittelemättömänä hyvin myrkyllinen sienen sisältämän gyromitriiniyhdisteen takia. Nykyisen ohjeen mukaan korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä vähintään viisi minuuttia kerrallaan. Lisäksi keittovesi on vaihdettava välillä ja sienet on huuhdeltava hyvin molempien keittämisten jälkeen runsaassa vedessä.

 

Lisätiedot:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/riskinarviointi/riskinarvioinnin-projektit/kemiallinen-elintarviketurvallisuus/gyromitriinin-terveysriskien-arviointi-ja-vahentamiskeinot-korvasienissa/


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi