Ajankohtaista

Suomalaisinnovaatiosta haetaan ratkaisua sairaalabakteeriin


09.10.2024
Sairaalabakteerina tunnetun (MRSA) -bakteerin aiheuttamat vaikeasti hoidettavat haavainfektiot ovat jo pitemmän aikaa lisääntyneet, ja MRSA-bakteeri on jo varsin yleinen ongelma myös suomalaisten keskuudessa. 
 
VTT on nyt tähän ongelmaan ratkaisuna kehittänyt nanoselluun ja luonnonmarjojen antimikrobisiin yhdisteisiin pohjautuvan ihosuihkeen, joka soveltuu haavojen hoitoon ja sairaalabakteerien eliminoimiseen. Sillä voidaan samalla korvata synteettisten säilöntäaineiden ja nanohopean käyttöä haavanhoitotuotteissa. Tuote on suihkeen lisäksi mahdollista toteuttaa myös voiteena, laastarina tai haavasidoksena.
 
Haavasuihkeen tai -sidoksen teho perustuu valmistusprosessiin, jossa nanosellukalvon pinta ja huokoset on kyllästetty marjauutteella. Luonnonmarjojen siementen kuorikerroksessa on runsaasti antimikrobisia yhdisteitä, joista voidaan tehdä uutteita myös lääketieteelliseen käyttöön. Antimikrobisia vaikutuksia omaavia yhdisteitä on löytynyt useista eri marjoista kuten tyrnistä, mustikasta, mansikasta ja lakasta sekä puolukasta ja vadelmasta. Suuren mittakaavan tuotanto on kuitenkin helpointa toteuttaa vadelmapuristeista.


Tutkijaryhmän seuraava tavoite on marjauutteen valmistusmenetelmän kaupallistaminen. Tätä tavoitetta varten pitäisi kuitenkin löytää tuotteiden kehittämisestä, tuotannosta ja kaupallistamisesta kiinnostuneita yrityksiä, jotta innovaatio olisi mahdollista saada myös markkinoille lähivuosina.

 

Lisätietoa 

 

Panu Lahtinen

vanhempi tutkija

puh. 0405349794

panu.lahtinen@vtt.fi

 

Lähde: VTT (vttresearch.com)

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi