Ajankohtaista

Tutkimustietoa lähiluonnon hyvistä terveysvaikutuksista


29.10.2024

Luonnolla on tutkitusti merkittäviä terveysvaikutuksia, jotka auttavat suomalaisten hyvinvoinnin turvaamisessa ja kansantautien tuoman taakan pienentämisessä. Luonnon terveysvaikutukset olisi siis hyvä saada paremmin hyötykäyttöön ihmisten arjessa ja osana terveydenhuoltoa.

 

Luonnonvarakeskus on nyt selvittänyt luonnon terveysvaikutuksia ja niiden taloudellista merkitystä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Selvityksen on rahoittanut Sitra. Selvitystä varten on käyty läpi pohjoismaista tutkimustietoa luonnon terveysvaikutuksista viimeisen 20 vuoden ajalta. Selvityksessä on arvioitu myös terveystaloustieteen menetelmillä, luonnon terveysvaikutuksien taloudellista merkitystä Suomessa. Tarkasteltavaksi on valittu masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuus sekä astman lääkehoito, koska luontoympäristöjen vaikutuksesta näiden sairauksien ilmaantuvuuteen tai hoitoon on tutkimusnäyttöä myös Pohjoismaista.

 

Saadut tulokset ovat positiivisia, ja osoittavat että pelkästään masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuuden ja astman lääkehoidon kohdalla luonnon terveyshyötyjen taloudellinen merkitys voi Suomessa olla jopa satoja miljoonia euroja vuodessa. Tutkimusnäyttö luonnon terveyshyödyistä on vahvaa erityisesti mielenterveyden edistämisessä. Luonto suojaa masennukselta, lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. Luontoympäristöt, kuten kaupunkien lähimetsät ja viheralueet ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja ja mahdollisesti myös hengityselinsairauksia. Käytännössä luonto suojaa saasteilta, melulta ja kuumuudelta, houkuttelee liikkumaan ja tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiselle. Tämän lisäksi suora kontakti maaperän tai kasvillisuuden hyödyllisiin mikrobeihin, voi vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa.

 

Luontoympäristöilla on siis todistetusti terveyshyötyjä, ja ne saavutetaan kun luontoympäristöt ovat laadukkaita ja lähellä ihmisiä. Suomalaisille hyödyt tulevat tavallisimmin asuin- ja työympäristöjen lähiluonnosta. Selvityksen mukaan kunnissa olisikin tärkeää huomioida luonnon terveys-vaikutukset nykyistä paremmin esimerkiksi kaavoituksessa, asuinalueiden suunnittelussa sekä koulujen ja päiväkotien rakentamisessa. Sosiaali- ja terveysalalla luonnon terveyshyödyt kannattaisi sisällyttää terveydenhuollon suosituksiin, hoitopolkuihin ja ammattilaisten koulutukseen.

 

Lisätietoa

 

Liisä Tyrväinen 

tutkimusprofessori

puh. 0295324553

liisa.tyrvainen@luke.fi

 

Lähde: www.luke.fi/fi/uutiset

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi