Ajankohtaista

Työelämä halutaan vahvemmin mukaan luonto- ja ympäristöalan koulutukseen


25.09.2024

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on arvioinut luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon ja luontoalan ammattitutkinnon tuottamaa osaamista ja pedagogista toimintaa. Arvioinnissa olivat mukana kaikki kyseisiä tutkintoja tarjoavat ammatillisen koulutuksen järjestäjät. Arvioinnissa tarkasteltiin noin 2 500 opiskelijan opintosuorituksia ja osaamista.

 

Suurin osa luonto- ja ympäristöalan opiskelijoista on aikuisia ja vähintään toisen asteen tutkinnon suorittaneita. Tutkinnon suorittaneiden vahvuuksia ovat kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen liittyvä osaaminen. Perustutkinnosta valmistuvilla on myös hyvä luonnon ja ympäristön tuntemus sekä taito ohjata asiakkaita ja ryhmiä. Ammattitutkinnosta valmistuvien vahvuuksia ovat mm. erätaidot, perusoppaana toimiminen, kasvien ja sienten tunnistaminen, luonto- ja lajiosaaminen sekä työ- ja asiakasturvallisuusosaaminen. Opiskelijoiden yrittäjämäisessä toiminnassa ja digitaidoissa on kuitenkin parannettavaa. Koulutuksessa tulisikin huomioida, se että luonto- ja ympäristöala on hyvin yrittäjävaltainen, ja että tuotteiden ja palveluiden markkinointi ja myynti tapahtuu alalla useimmiten sosiaalisen median välityksellä. 

 

Myös oppilaitosten ja työelämän on tarpeen kehittää yhteistyötään. Työelämän edustajat tulisi saada vahvemmin mukaan työelämässä oppimisen suunnitteluun ja näyttöjen toteuttamiseen. Näytöt olisi myös hyvä toteuttaa ensisijaisesti työpaikoilla ja työelämän edustajien pitäisi olla mukana arvioinnissa. Tällä hetkellä ikävä kyllä kolmasosa näytöistä on toteutettu oppilaitoksissa. Tämän lisäksi reilu kolmasosa perustutkinnon ja noin viidesosa ammattitutkinnon näytöistä on arvioitu ilman työelämän edustajaa. 

 

Laadukkaan ja työelämälähtöisen koulutuksen toteutumisen kannalta olennaista on myös opettajien osaamisen ajantasaisuus ja työpaikkaohjaajien ohjaus ja arviointisosaaminen. Etenkin opettajien työelämän tuntemuksessa, työelämäverkostoissa sekä alan substanssiosaamisessa on edelleen kehitettävää. Työpaikkaohjaajien osalta parannettavaa on erityisesti siinä, miten he kohtaavat opiskelijoita, ottavat näiden tarpeita huomioon ja antavat palautetta. Opettajien aktiivinen yhteistyö ja verkostoituminen työelämän kanssa ovat kuitenkin hyväksi koettuja keinoja ylläpitää ja kehittää molempien osapuolten osaamista. On myös tärkeää, että koulutuksen järjestäjät seuraavat opiskelijoidensa työllistymistä, ja pyrkivät löytämään keinoja valmistuvien opiskelijoidensa työllistymisen tukemiseen. 

 

Lisätietoa

 

Raisa Hievanen

arviointiasiantuntija

puh. 029 533 5542

raisa.hievanen@karvi.fi

 

Paula Kilpeläinen

johtava arviointiasiantuntija

puh. 029 533 5557

paula.kilpelainen@karvi.fi

 

Lähde: Karvi tiedote 12.9.2024

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi