Ajankohtaista

Ulkoilufoorumi kannattaa Luontoterveysohjelman laatimista Suomeen


15.01.2025

Ulkoilufoorumin yleiskokous yhtyy Sitran rahoittaman Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) syksyllä 2024 päättyneen selvityshankkeen lopputulemiin ja kehottaa pääministeri Petteri Orpon hallituksen laatimaan Suomeen luontoterveysohjelman. Terveydenhuollon rahoituksen haasteiden myötä terveyttä edistävien toimien merkitys korostuu entisestään. Luontoterveysohjelma toisi kokonaisvaltaisen näkökulman lähiluonnon merkitykseen ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä.

 

“Luonnon ja luonnossa liikkumisen positiiviset vaikutukset ihmisten hyvinvoinnille ovat monimuotoiset, kuten selvitys näyttää. Luontoterveysohjelman kautta voimme kehittää koordinaatiota eri toimijoiden välillä ja luonnon tunnistamista entistä paremmin ihmisten terveyttä ja hyvinvointia lisäävänä resurssina. Tässä työssä maankäyttö- ja terveyspolitiikka kohtaavat”, toteaa Ulkoilufoorumin vastavalittu puheenjohtaja Hannu Tiusanen.

 

Tutkijoiden ehdottama kansallinen luontoterveysohjelma toisi satojen miljoonien hyödyn kansantautien ehkäisyssä ja hoidossa

Luontoterveysohjelmaa ehdottanut hanke arvioi ensimmäistä kertaa lähiluonnon terveysvaikutusten taloudellista merkitystä ja näytti, että hyöty Suomelle voi olla jopa satoja miljoonia euroja. Selvityksessä nostetaan esiin mm. masennuksen, 2-tyypin diabeteksen ja astman lääkehoidot. Haastavassa julkisessa taloustilanteessa lähiluonnon kaltainen voimavara hyvinvoinnin edistämisessä on syytä ottaa kokonaisvaltaisesti.

 

Luonnon hyvinvointivaikutukset ovat todistetusti monipuoliset. Luonnossa toimiminen lisää liikuntaa, vähentää stressiä ja suojaa esimerkiksi saasteilta. Luken ja THL:n selvityksen arvio on, että kymmenen prosentin vähentyminen kaupunkiympäristöjen viheralueissa nostaisi terveydenhuollon kustannuksia 71-150 miljoonaa euroa ja 2-tyypin diabeteksen osalta 67-139 miljoonaa euroa.

 

Luontoterveys tuo yhteen ympäristö- ja terveyspolitiikan tavoitteet

Luontoterveysohjelma toisi yhteen olennaisia toimijoita ja loisi tarvittavia siltoja terveys-, maankäyttö- sekä ympäristöpolitiikan tavoitteiden välille. Panostukset saavutettavaan ja monipuoliseen liikkumiseen kannustavaan lähiluontoon maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin. Selvityksessä nostettu Päijät-Hämeen Luontoaskel terveyteen -ohjelma on malliesimerkki ratkaisusta, jossa ympäristötavoitteet yhdistetään hyvinvointitavoitteisiin ja kehitetään näitä edistäviä toimintatapoja ja käytäntöjä. Paikallisesti toimeenpantavat mallit voisivat jalkauttaa luontoterveysajatteluun ympäri Suomea.

 

Luontoympäristön terveysvaikutukset ja niiden taloudellinen merkitys -selvityksen laativat Luonnonvarakeskus (Luke) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Selvityksen rahoitti Suomen Itsenäisyyden Juhlarahasto Sitra. Ulkoilufoorumin yleiskokous kannustaa tarttumaan toimeen selvityksen toimenpide-ehdotusten toteuttamiseksi.

 

Ulkoilufoorumista

Ulkoilufoorumi on vuonna 2004 perustettu ulkoilun edistämisen yhteistyöverkosto, johon kuuluu 21 kansalaisjärjestöä, joiden toiminnassa ulkoilulla on keskeinen merkitys. Ulkoilufoorumin päämääränä on ylläpitää ja kehittää ulkoilun edellytyksiä, turvata jokaisenoikeuksien säilyminen vähintään nykyisessä laajuudessaan, edustaa ulkoilun eri intressitahoja yhteisesti valtioneuvoston, viranomaisten ja muiden järjestöjen suuntaan, vahvistaa ulkoilun asemaa yhteiskunnan eri toiminta-alueilla sekä edistää kestävän kehityksen mukaista ulkoilun harrastusta. Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry on yksi Ulkoilufoorumin jäsenjärjestöistä.

 

Lähteet

Tyrväinen, L., Halonen, J.I., Pasanen, T., Ojala, A., Täubel, M., Kivelä, S., Leskelä, A.-R., Pennanen, P., Manninen, J., Sinkkonen, A., Haahtela, T., Haveri, H., Grotenfelt-Enegren, M., Lankia, T. & Neuvonen, M. 2024. Luontoympäristön terveysvaikutukset ja niiden taloudellinen merkitys. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 76/2024. Luonnonvarakeskus. Helsinki. 89 s. https://jukuri.luke.fi/handle/10024/555356


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi