LUMOA on ollut mukana monissa erilaisissa luonnontuotealan tilaisuuksissa yhteistyössä eri hankkeiden ja toimijoiden kanssa. Alla muutaman tilaisuuden esitysmateriaaleja.

 

Luomukeruun mahdollisuudet -seminaari

Seminaari kokosi Lahden Sibeliustalolle 7.2.2018 noin sata luonnontuote- ja metsäalan ammattilaista ja asiantuntijaa. Videotallenne

Ohjelma

  • Seminaarin avaus, MTK:n metsävaltuuskunnan pj. Mikko Tiirola pdf

  • Mitä tarkoittaa luomukeruualueen sertifiointi? ylitarkastaja Sampsa Heinonen, Evira pdf

  • Esimerkkejä sertifioinnin toteutusmalleista

    - Mahla: Arctic Birch, metsänomistaja Thomas Snellman

    - Marjat: Case Lappi ja Kainuu, asiantuntija Eija Vuorela 4H/YoungFour Oy pdf ja toimitusjohtaja Vernu Vasunta, Kiantama Oy pdf

  • Paneelikeskustelu: Luomuluonnontuotteiden markkinanäkymät

    vetäjänä toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry

  • - Vähittäiskauppa: valikoimapäällikkö Juhani Haara, SOK

    - Vienti: program manager Annaleena Soult, Business Finland

    - Superfood: perustaja Joni Laiho, Puhdistamo Oy

    - Elintarviketeollisuus: hankintapäällikkö Petri Silfverberg, Valio Oy

    - Ruokapalvelut: hankepäällikkö Anu Arolaakso, EkoCentria

  • Miten tästä eteenpäin? Mitä me voimme tehdä luomuluonnontuotealan kehittymiseksi?

  • - Yrityspalvelujen asiantuntija Marko Ämmälä, Suomen metsäkeskus pdf

    - Metsänomistajien palvelupäällikkö Veikko Iittainen, Suomen metsäkeskus pdf

    - Projektipäällikkö Juha Rutanen, LUMOA-hanke pdf

Luomukeruun mahdollisuudet -seminaarin järjestivät yhteistyössä Pro Luomun vetämä luomun koordinaatiohanke ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin vetämä luonnontuotealan koordinaatiohanke LUMOA.

 

Luomumahlaa maailmalle

Suomalaisella mahlalla on kysyntää maailmalla luomuna. Metsänomistajan kannalta mahlantuotanto voi olla varteenotettava vaihtoehto metsätulojen kasvattamiseen, sillä mahlaa voi valuttaa joka kevät. Aivan yksinkertainen tämän helposti pilaantuvan luonnon eliksiirin tuotantoketju puusta kuluttajan suuhun tai kosmetiikan raaka-aineeksi ei ole, mutta erilaisia ratkaisuja on jo toimivissa yrityksissä kehitetty. Mahlan tuotantoon ja markkinointiin on myös mahdollista saada erilaisia tukia. Näitä asioita käsiteltiin Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa 24.11.2017.

 
Ohjelma

  • Tilaisuuden avaus, Birgitta Partanen, projektipäällikkö, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

  • Luonnontuotteilla on kysyntää, Juha Rutanen, projektipäällikkö, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

  • Mahlantuotannon perusteet, Marjo Särkkä-Tirkkonen, erikoissuunnittelija, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

  • Huomioitavaa elintarvikelainsäädännöstä, Noora Pesonen, terveystarkastaja, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut

  • Mahlasta kannattava tuotantomuoto metsänomistajille, Jari Miina, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus, Joensuu

  • Luomumahlan tuotannon kokemuksia ja näkymiä: Mahla Forest Oy, Mahla Nature, Nordic Koivu Oy, Poijas, ValkeaPuu, Nordic Revolve Oy:n koivunmahlasiirapin alihankinta

  • Yritysryhmärahoitus ja muut tukimahdollisuudet, Outi Kaihola, yritysneuvoja, Etelä-Savon Ely-keskus

  • EU:n menekinedistämistuet, Eveliina Viitanen, ylitarkastaja, Maaseutuvirasto

Lisätietoja

Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Birgitta Partanen, birgitta.partanen@helsinki.fi

 

 

Luomukeruualueilla monikäyttöä metsiin

Luomumetsistä moneksi -hankkeen seminaarissa kuultiin luomukeruualueiden laajentamisen etenemisestä, hyödyntämisestä ja mahdollisuuksista jatkossa. Metsänomistajille, matkailu- ja luonnontuotealan yrittäjille sekä muille aiheesta kiinnostuneille suunnattu tilaisuus pidettiin Mikkelin yliopistokeskuksen
auditoriossa 23.11.2017.

 

Ohjelma

 

LUOMUKERUU NYT ETELÄ-SAVOSSA JA SUOMESSA

  • Tilaisuuden avaus pdf, Pirjo Siiskonen, puheenjohtaja, Luomuliitto

  • Luomumetsistä moneksi -hankkeen katsaus pdf, Birgitta Partanen, projektipäällikkö, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

  • Kokemuksia selvittäjän sertifioinnista, luomukeruuarvoketjutyöryhmän ja toimialapäällikön terveiset pdf, Eija Vuorela, asiantuntija, 4h/YoungFour Oy, Luomusertifioinnilla lisäarvoa -selvitys

  • Sertifiointiprosessi valvonnan näkökulmasta pdf, Marja Pulkkinen, maaseutuasiantuntija, Etelä-Savon Ely-keskus

  • Luomukeruu ja metsänomistajat pdf, Timo Leskinen, kenttäjohtaja, MTK metsä

  • Metsien monikäyttö ja luomu alueellisessa metsäohjelmassa pdf, Antti Heikkilä, aluejohtaja, Suomen metsäkeskus, Kaakkoinen palvelualue

AJANKOHTAISTA JA HUOMIOITAVAA

  • Ajankohtaista luomukeruutuotannon ohjeistuksessa pdf, Sampsa Heinonen, ylitarkastaja, Evira, Luonnonmukainen tuotanto

  • Luonnontuotteiden verotuskysymyksiä pdf, Sami Varonen, johtava veroasiantuntija, Verohallinto

  • Luomuluonnontuotteita markkinoille eri tavoin - lainsäädännössä huomioitavaa ja kokemuksia luomukeruutuotannosta pdf, Jaana Elo, luomuviljelijä, Kamparsin luomutila ja MTK luomuverkoston pj.

  • Puhdistamo panostaa laatuun pdf, Joni Laiho, perustaja, vientijohtaja, Puhdistamo – Real Foods Oy

  • LUMOA ja Aitoluonto.fi verkostoijana luomuluonnontuotteille pdf, Juha Rutanen, projektipäällikkö, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

KATSE ETEENPÄIN JA MAAILMALLE!

  • Ready, Steady, Go! – kuinka kehitän tuotteeni vientimarkkinoille pdf, Eeva-Liisa Lilja, projektikoordinaattori, Fennopromo Oy

  • Food from Finland -ohjelma vauhdittaa vientiä pdf, Annaleena Soult, ohjelmapäällikkö, Food from Finland, Finpro

  • Lähde luomun matkaan! Päivän yhteenveto ja loppukeskustelu pdf, Sari Iivonen, johtaja, Luomuinstituutti

Lisätietoja

Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

Birgitta Partanen, birgitta.partanen@helsinki.fi, puh. 044 5382248

 

 

Valtakunnalliset luonnontuotepäivät Tampereella 2017

Ohjelma


Teema 1 Kehittyvä luonnontuoteala

  • Luonnontuotealan näkymät ja ajankohtaisasiat pdf, Anne Ristioja, toimialapäällikkö, Lapin ELY-keskus

  • Luonnontuotealan hankkeissa tapahtuu pdf, Juha Rutanen, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Luonnontuotteet monipuolistuvissa

  • arvoverkoissa (LUMOA) -koordinaatiohanke

  • Luonnontuotealan monitieteistä tutkimusta ja kehittämistyötä Pirkanmaalla pdf, Tytti Sarjala, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus

  • Poimintoja luonnontuotealan kehitysaskeleista eri vuosikymmeniltä pdf, Simo Moisio, toiminnanjohtaja, Arktiset Aromit ry

Teema 2 Luonnontuotteita asiakkaiden tarpeisiin

Teema 3 Terveystuotteita Suomen luonnosta

  • Terveyskaupan ja luontaistuotealan näkymät ja ajankohtaiskysymykset pdf, Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry

    Luonnonkasveista biotalouden innovaatioita - ajankohtaista rohdostutkimuksessa pdf, Yvonne Holm, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

Teema 4 Luonnontuotteet ja säädökset

  • Ajankohtaista elintarvikkeita koskevista säädöksistä sekä terveys- ja ravitsemusväitteistä pdf, Sari Sippola, ylitarkastaja, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

  • Rehut ja rehualan toiminta – lainsäädäntökatsaus pdf, Tarja Root, ylitarkastaja, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Teema 5 Luonnosta vie tie moneen käyttöön

Keskiviikko 1.11.2017 Yritysvierailut

Teema 6 Luonnontuotealan yrittäjyyttä Pirkanmaalla

  • Puhdistamo - Real Foods Oy, Lempäälä. Yritysesittely ja -kierros, Joni Laiho, Export Director ja Riku Calderón, operatiivinen johtaja, https://www.puhdistamo.fi/

  • Matkalla kuultiin kokemuksia keruuluomusta, raaka-ainetoimituksista ravintoloille ja keittiömestareiden koulutuksesta, Marjaana Lahtua, Lahtuan Tila, http://lahtua.fi/

  • Frantsilan Kehäkukka, Hämeenkyrö. Frantsilan Kehäkukan esittely, Tiina Ahonen, toimitusjohtaja, Kehäkukka Ahoset Oy, http://matkailusivut.frantsilankehakukka.fi/. Frantsilan luomuyrttitilan kuulumiset, Power in Flowers -palvelujen esittely, Jupiter Cormier ja Anna Karhu-Cormier, Frantsilan luomuyrttitila Ky, http://frantsila.com/

  • Suojärven Suklaatila Oy, Ylöjärvi. Suklaatilan esittely, Katja ja Tomi Järvenpää, https://www.suklaatila.fi/

 

 

 

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi