Kihokkia keräämässä - Hyvä käytäntö

Hyvä käytäntö 6 KihokkiKihokkia on Suomen ainoa lihansyöjäkasvi ja sitä on pitkälehtistä ja pyöreälehtistä lajia. Vain pyöreälehtistä kerätään. Nämä kaksi kihokkilajia on helppo erottaa toisistaan, lehti on selvästi pitkälehtisessä pitkulainen ja pyöreälehtisessä pyöreä kuin ”leivinlapio”. Lehti on tahmean siirappimaisen aineen peitossa ja siihen kun  sääsket ja muut itikat sitten istahtavat niin satimessa ovat ja kasvi saa ravintoa. Pienet hyönteiset ovat kihokkien ravintoa. Ei kuitenkaan pelkoa, kihokki ei ihan sormen päitä tai ihmisiä muutenkaan pysty napostelemaan.

 

Missä kasvaa?

Kihokkia löytyy ympäri Suomen. Kihokkia kasvaa pääsäänöisesti soilla. Lampien ja järvien kuivahkot rahkasammalpintaiset rannat ovat hyviä paikkoja. Kihokin punaisen-vihreä lehtiruusuke ja siitä lähtevä kukkavarsi erottuu hyvin muun kasvillisuuden seasta. Varsinkin kukinto näkyy hyvin, kunhan silmä harjaantuu niitä luonnosta löytämään.

 

Miksi Kihokkia kerätään?

Pyöreälehtikihokkia hyödynnetään mm. lääkekasvina yskänlääkkeissä. Kihokkista tehty yskänlääke on todellakin tehokasta flussan oireisiin. Myös kurkkupastilleja valmistetaan kihokkia hyödyntäen. Suomesta poimittu kihokki on erityisen arvostettua eurooppalaisilla markkinoilla sen puhtauden takia.

 

Miksi minä keräisin?

No tietysti kuntoilun takia kannattaa lähteä. Saahan siitä tietysti vaivan palkkaakin, nimittäin liki 50 euroa kilolta. Iltalenkille vaan ja tuliaisina voi olla ihan kelpo saalis. Vaikka yksi kasvi on kovin pieni ja kevyt, kertyy sitä keräysastiaan kivaa vauhtia, kunhan innostuu ja löytää hyvän paikan. Muovikassillinen kihokkia painaa noin yhden kilon, eikä se ole mahdottomuus illassa aloittelijallekaan poimia. Monet keräävät kihokkia useiden tuhansien eurojen edestä kesässä.

 

Miten pääsen mukaan keräämään?

4H-yhdistykset kouluttavat ja vastaanottavat kihokkia. Noin tunnin mittaisen koulutuksen aikana käydään läpi kaikki mitä tarvitsee; poimintapaikat, -tekniikka, säilytys ym. Ei ole vaikeaa ja siitä se alkaa. Monet ovat innostuneet niin paljon, että joka vuosi ajoittavat lomansa juurikin kihokin poiminnan aikoihin ja hyvän verottoman korvauksen saavat lomailun ohessa. Kihokin keruussa tärkeää on muistaa, että kasvin keruu vaatii maanomistajan luvan.

 

Ei muuta kuin ensi kesäksi apajia katselemaan, 4H:n koulutuksiin ja keräämään kesälomarahoja!

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi