Luonnontuotealan tutkimusseminaari Mikkelissä 2022

Vuoden 2022 luonnontuotealan tutkimusseminaari järjestettiin Mikkelissä 8.11.2022. Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyökumppaneineen järjestämän tutkimusseminaarin pääteemoina olivat:

  • Ekologisen mallintamisen hyödyt luonnontuotealan raaka-ainehankinnassa
  • Luonnontuotteiden lisäarvo ja uudet mahdollisuudet arvoketjuissa

Suullisten esitysten lisäksi alan tutkimusta esiteltiin postereilla. Tutkimusseminaarin jatkoksi Mikkelissä järjestettiin valtakunnalliset Luonnontuotepäivät (seminaari ja retkeily) 9.-10.11.2022

 

Tutkimusseminaarin ohjelma

 

Seminaariesityksistä julkaistu abstraktikirja

 

Seminaariesitysten aineistoja:

 

Luonnontuotealan rooli ruoka- ja luonnonvarapolitiikan kokonaisuudessa, pdf,  Mikko Peltonen, tutkimusjohtaja, maa- ja metsätalousministeriö (etänä)

 

Teema 1: Ekologisen mallintamisen hyödyt luonnontuotealan raaka-ainehankinnassa

  • Sekametsät edistävät boreaalisen metsäkasvillisuuden biodiversiteettiä, pdf, Maija Salemaa, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
  • Can we predict forest berries’ (bilberry, lingonberry) yields using remotely sensed data? pdf, Parvez Rana, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
  • Säädata marjastajan palveluksessa, pdf, Rainer Peltola, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
  • Miten ympäristötekijät vaikuttavat mustikan laatuun? pdf, Outi Manninen, tutkija, Luonnonvarakeskus

Teema 2: Luonnontuotteiden lisäarvo ja uudet mahdollisuudet arvoketjuissa

  • Lakan terveysvaikutukset, pdf, Eeva Moilanen, professori, Tampereen yliopisto, Lääketieteen ja terveysteknologian
    tiedekunta, Arktisten kasvien taiga: terveyttä luonnosta -hanke
  • Lakan siemenkuoren ellagitanniinien teho antibioottiresistenttejä bakteereita vastaan, pdf, Hanna-Leena Alakomi, johtava tutkija, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
  • Luonnonmarjojen tutkimus Pohjois-Norjassa, pdf, Laura Jaakola, professori, UiT The Arctic University of Norway
  • Älyä luonnosta – uutteista suoja-aineita tekstiilimateriaaleihin vihreän kemian menetelmillä, pdf, Susan Kunnas, tutkija, Luonnonvarakeskus, F.BAD II -hanke
  • Hakkuutähteistä korkean lisäarvon tuotteita, pdf, Leena Favén, TKI-koordinaattori, Centria-ammattikorkeakoulu
  • Väriaineita Suomen luonnosta teolliseen käyttöön, pdf, Riikka Räisänen, yliopistotutkija, Helsingin yliopisto, BioColour-konsortio

Esiteltyjä postereita:

  • Juha-Pekka Hotanen et al., Luonnonvarakeskus: Miten metsänhoidolla voidaan parantaa mustikka- ja puolukkasatoja?
  • Maija Salemaa, Luonnonvarakeskus: Ekosysteemipalvelijat
  • Birgitta Partanen, Arktiset Aromit ry: Fostering and Enabling AI, Data and Robotics Technologies for Supporting Human Workers in Harvesting Wild Food (FEROX)
  • Henri Vanhanen, Luonnonvarakeskus: Abundance of specialty mushrooms on managed forests - Possibility for novel income for forest owners?
  • Henri Vanhanen, Luonnonvarakeskus: Assessing wild forest products using a real-time forest resource and planning system
  • Riitta Ryyti, Tampereen yliopisto: Health-promoting effects of lingonberry in obesity: Impact on weight gain, glucose and lipid levels, and low-grade inflammation in high-fat diet-induced obesity model in mice
  • Antonina Shvetsova, Oulun yliopisto, Mittaustekniikan yksikkö: Evaluation of the probiotic properties of the novel kombucha drinks
  • Anni Hirvonen, Oulun yliopisto, Mittaustekniikan yksikkö: Case-esimerkkejä Tbio-hankkeesta – nokkos-, kanervankukka- ja puna-apilauutteet
  • Tiina Tolonen, Oulun yliopisto, Mittaustekniikan yksikkö: Puolukkajauheen antioksidatiivisuus ja fenolisia yhdisteitä
  • Françoise Martz ja Annika Uimonen, Luonnonvarakeskus: Effect of the drying method on the composition of nettle leaf extract
  • Françoise Martz, Luonnonvarakeskus: Blue or black bilberry: when color matters...
  • Riikka Räisänen, Helsingin yliopisto: Biovärit osana kestävää bio- ja kiertotaloutta
  • Aki Ranta ja Veikko Maijala, Lapin ammattikorkeakoulu: Nokkosen käyttö porojen lisäruokinnassa

 

 

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi