AITOLUONTO -uutiskirje 2/2017
| | Suomen metsistä vähintään 97 prosenttia olisi sertifioitavissa luomuun muuttamatta nykyisiä metsänhoitokäytäntöjä
Lähes kaikki Suomen metsät voisi sertifioida luomuksi, käy ilmi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Suomen Metsäkeskuksen Luomumetsistä moneksi -yhteishankkeesta. Tällä hetkellä luomusertifikaatti on noin 40 prosentilla metsistä ja Suomen metsien osuus koko maailman luomukeruualasta on noin kolmannes. "Vain muutamalla prosentilla Suomen metsäpinta-alasta käytetään lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita, jotka ovat luomussa kiellettyjä. Talousmetsien käsittelyä, esimerkiksi hakkuita, ei ole luomusäädöksissä rajattu", sanoo Ruralia-instituutin tutkija ja projektipäällikkö Birgitta Partanen.
|
Luonnontuotteiden jalostaja voi myydä luomukeruualueeksi sertifioidusta metsästä kerätyt raaka-aineet luomumerkinnällä varustettuna. Sertifioiduille alueille tehdään valvonta vuosittain. Luomusertifikaatti voi kasvattaa metsistä kerättyjen raaka-aineiden kysyntää ja hintaa erityisesti kansainvälisillä markkinoilla. Monia metsänomistajia mietityttää luomujärjestelmän byrokratia. Partanen kuitenkin toteaa, että "Luomusertifiointi ei vaadi metsänomistajalta välttämättä yhtään ylimääräistä työtä." Lähde Talouselämä
|
|
| |
Hunajan, sienten ja kasvisten suoramyynti tiloilta helpottuu
Valtioneuvosto on uudistanut asetusta, joka lisää tiloilta suoraan myytävien kasvisten, hunajan ja sienten enimmäismääriä merkittävästi helpottaen lähiruuan saatavuutta. Muutos vähentää myös paperityön määrää tiloilla. Asetusmuutoksessa tilalta suoraan kuluttajalle luovutettavien lehtivihannesten enimmäismäärää nostettiin 5000 kilosta 50 000 kiloon ja kasveista saatavien alkutuotannon tuotteiden, kuten perunoiden ja juuresten sekä sienten määrä 10 000 kilosta 100 000 kiloon. Hunajan enimmäismäärää nostettiin 1000 kilosta 2500 kiloon. Samat määriä koskevat muutokset tehtiin myös vähittäismyyntiin. Rajat alittavalta toiminnalta ei edellytetä vastaavaa omavalvontaa kuin mitä edellytetään suurempien määrien toimittamiselta.
|
Eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo ministeriön tiedotteessa, että nyt tehty asetusmuutos koskee käytännössä kaikkia kasvinviljelytiloja ja hunajan tuottajia, ja muutos myös vähentää tilojen paperityön määrää. Jatkossa tilat voivat siis harjoittaa näiden tuotteiden myyntiä aikaisempaa suuremmassa mittakaavassa ilman, että myyntitilojen tulee täyttää elintarvikehuoneistoille asetettuja vaatimuksia ja elintarvikehuoneistoilmoituksia elintarviketurvallisuuden siitä kärsimättä. Lähde Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 12.1.2017
|
|
|
Tuotekehitysapua vientimarkkinoille tähtääville
FINNISH FOOD INNOVATIONS -ohjelma opastaa suomalaisia elintarvikealan pk-yrityksiä innovoimaan asiakaslähtöisiä lisäarvotuotteita kansanvälisille markkinoille. Ohjelma järjestää maaliskuussa teemaan liittyvät matkat Japaniin ja Lontooseen. Lisäksi tuotekehitystä ja pakkaussuunnittelua käsitellään maalis-huhtikuussa järjestettävissä työpajoissa. Lisätietoa ja ilmoittautumiset: Finpro Oy, info(at)fennopromo.fi, puh. 040 833 7727.
|
|
| | Tapahtumavinkkejä
Seminaari hyönteiskasvatuksesta 1.2. Seinäjoella
|
Hyönteiskasvatuksen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla (Entolab) -hanke järjestää seminaaripäivän hyönteisten kasvatuksesta Seinäjoella, (Frami F110, Sininen Auditorio). Iltapäivällä alkava seminaari on tarkoitettu kaikille hyönteisten elintarvikekäytöstä kiinnostuneille, jossa kerrotaan muun muassa hankkeesta, hyönteiskasvatuksesta, alan lainsäädännöstä sekä kotisirkkojen ravintovaatimuksista ja kasvattamiskokemuksista. Lisätietoa
|
|
|
Luonnonkosmetiikan työpaja ja tuotteistaminen 3.-5.2. Kajaanissa
|
Luonnonkosmetiikan työpaja ja tuotteistaminen on tarkoitettu hoito-, luonnontuote- ja hyvinvointimatkailualan yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville sekä alan opiskelijoille ja alasta kiinnostuneille. Aikaisempaa osaamista ei vaadita. Koulutus sopii myös kosmetologeille, kampaajille ja hierojille. Koulutuksen tavoitteena on oppia perusasiat luonnonkosmetiikan tekemisestä, tuntea alan lainsäädäntöä ja käsitteitä sekä laajentaa on oman yrityksen palvelutarjontaa. Kouluttajana on Kainuun ammattiopiston luonnontuotealan opettaja MMM, KTT Heli Pirinen. Hakuaika päättyy 27.1.2017. Lisätietoja Riitta Turpeinen puh. 044 2944 514, riitta.turpeinen(at)kao.fi , Kantri & Co. -hanke.
|
|
|
Maaseutumatkailun seminaari Rukalla 19.-20.4.
|
Valtakunnallinen maaseutumatkailuyrittäjien ja kehittäjien seminaari järjestetään Kuusamossa huhtikuussa. Tapahtumassa käsitellään muun muassa maaseutuyritysten sukupolvenvaihdoksia, ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuuksia maaseutumatkailuyrittäjälle sekä puhutaan yhteistyön merkityksestä. Tapahtumassa on myös puheenvuorot Aasian markkinoinnin kokemuksista, kansallispuistojen merkityksestä alueen matkailulle sekä siitä, miten elämys- ja luontomatkailu voi tukea majoitustoimintaa. Lisätietoa
|
| | Maaseutuyrittäjyys tutuksi nuorille vierailujen avulla
Kolmas luonnontuotealan nuorisotoiminnan aktivoinnin hyvä käytäntö, Nuoret maaseutuvierailulle, on julkaistu aitoluonto.fi -sivuilla. Maaseutu opettaa -hankkeen aikana muodostuneet hyvät toimintatavat maaseutuammattien ja -yrittäjyyden esille nostamisessa nuorille synnytti tarpeen yhdistystoiminnan aloittamisesta hankkeen päätyttyä. Maaseutuammattiin ry:n perustoimintaa on maaseudulle suunnattujen opintoretkien järjestäminen. Usein opintoretkeen liittyy vierailu jossakin alueen luonnonvara-alan oppilaitoksessa ja maaseutuyrityksessä. Mukana on monenlaisia yrityksiä, maatiloja, marjatiloja, metsänhoitoyhdistyksiä ja matkailuyrityksiä.
|
|
|
|