6. Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut vähintään kahdeksan (8), mutta enintään kaksikymmentäkolme (23) varsinaista jäsentä sekä heidän henkilökohtaiset varajäsenensä, jotka valitaan yhdistyksen äänioikeutettujen jäsenten piiristä.
Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallituksen varsinaiset jäsenet ja varajäsenet valitaan kerrallaan kolmeksi toimikaudeksi. Hallituksen puheenjohtaja valitaan kerrallaan yhdeksi toimikaudeksi hallituksen varsinaisten jäsenten joukosta. Hallituksen varsinaisista ja varajäsenistä on vuosittain erovuorossa kolmannes siten, että yhdistyksen ensimmäisenä ja toisena toimikautena erovuoroisuus määräytyy arvan perusteella ja sen jälkeen vuorojärjestyksessä.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus myös valitsee tarvittavat toimikunnat, jaostot ja työryhmät suorittamaan niille määrättyjä hallitukselle vastuullisia tehtäviä.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus voi kokoontua myös puhelimitse, videoneuvottelulaitteiden avulla tai muita tietoverkkojen välineitä käyttäen, kunhan on varmistettu, että kaikilla hallituksen jäsenillä on siihen mahdollisuus ja kaikki hallituksen jäsenet tämän yksimielisellä päätöksellään hyväksyvät.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä. Hallitus voi määrätä nimenkirjoitusoikeuden myös muille henkilöille siten, että nämä kirjoittavat yhdistyksen nimen yksin.
8. Tilikausi ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.
9. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä helmi-toukokuussa.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Yhdistyksen kokoukset voidaan pitää myös muualla kuin sen kotikunnassa.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella yritysjäsenellä, yhteisöjäsenellä, henkilöjäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostilla niille jäsenille, joilla on sähköpostiosoite ja lisäksi julkaisemalla kokouskutsu yhdistyksen ylläpitämillä internet-kotisivuilla tai ilmoituksella yhdistyksen kokouksen määräämässä lehdessä.
11. Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
-
kokouksen avaus
-
valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
-
todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
-
tarkastetaan paikalla olevien yritys-, yhteisö-, henkilö- ja kunniajäsenten edustajien valtakirjat ja todetaan läsnäolevien äänimäärä
-
hyväksytään kokouksen työjärjestys
-
esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
-
päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
-
vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet porrastusperusteineen
-
päätetään hallituksen jäsenten lukumäärä, valitaan hallituksen varsinaiset jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet erovuoroisten tilalle sekä hallituksen puheenjohtaja hallituksen varsinaisten jäsenten keskuudesta
-
valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat
-
päätetään yhdistyksen kokousten koollekutsumistavasta sääntöjen 10. pykälän puitteissa.
-
käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.