Luonnontuotepäivät Oulussa 2024

Luonnontuotealan perinteinen valtakunnallinen tapahtuma järjestettiin vuonna 2024 Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa. Kokoontumispaikkana oli Oulun keskustan kupeessa sijaitseva Hotelli Lasaretti, Aurora-sali.

 

Päivien ohjelmaan 13.-14.11. sisältyi mm. seminaari yritys- ja hanketoreineen sekä opintoretki. Seminaarissa tarkasteltiin luonnontuotteiden tuomaa sisältöä ja mahdollisuuksia palveluissa, myynnin ja jakelun lyhyitä ketjuja sekä tutkimuksen ja kehitystyön tarjoamia alan uusia mahdollisuuksia. Seminaaripäivän illallisella jaettiin alan tunnustuspalkinnot. Tapahtumaan oli seminaarin osalta mahdollista osallistua myös verkossa.

 

Luonnontuotepäivät järjesti Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry yhteistyössä mm. Arktiset Aromit ry:n, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutin, Oulun ammattikorkeakoulun, Oulun Maa- ja kotitalousnaisten, Oulun Palvelualan Opiston, Arctic Food Lab:n ja Pohjois-Pohjanmaan Luontoalan yrittäjät ry:n kanssa. Lisäksi hankkeina järjestämiseen osallistuivat Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio, Luonnontuotealan täydennyskoulutus, Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti III sekä Hiilestä on moneksi – lähituotantoa vihreässä siirtymässä (Biohiilen aika).

 

Seminaaripäivän ohjelma ja aineistot

Luonnontuotepäivien avaus, Kukka Kukkonen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

 

Teema 1: Luonnontuotteista sisältöä palveluihin

 

Makumatka Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026 - Ruoka on osa kulttuuria! PDF

Niina Keränen, Oulu2026 Arctic Food Lab

 

Terveiset Oulun Villiyrttikarkeloilta PDF

Mervi Tiermas, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Parasta paikallista pöytiin -hanke

 

Villiyrtti-tasting- villiyrttikokemus useilla aisteilla PDF

Päivi Kaukua, Yrttiaitta Saarento

 

Sienielämyspäiviä ja lähiruokavisiittejä - kokemuksia luonnontuotepalveluista PDF

Riitta Rontu, Syötteen sieni ja yrtti ky

 

Teema 2: Luonnontuotteiden myynnin ja jakelun lyhyet ketjut

 

Logistiikkaratkaisuja lähiruokatoimituksiin PDF

Anna Riikka Lavia, Ammattiopisto Lappia, Loue

 

Pienyritysten osallistuminen julkisiin hankintoihin: Ratkaisumme ja mahdollisuudet PDF

Katri Sipola, Monetra Oulu Oy

 

Ruokayrittäjyys REKOssa – liiketaloudellisia ja muita merkityksiä PDF

Nina Grönqvist, Helsingin yliopisto

 

Kokemuksia myynnin ja jakelun ratkaisuista PDF

Susanna Kujala, Kujalan Tila Oy / Kujalan Herkku Oy

 

Teema 3: Luonnontuotealan uusia mahdollisuuksia

 

Kosteikkoviljelyn ja -kasvien mahdollisuuksia PDF

Hanna Kekkonen, Luonnonvarakeskus

 

The undiscovered endophytic microbiome inside wild bilberry fruit: diversity and main influencers

Phuong Nguyen, Oulun yliopisto

 

Ajatuksia ilmastoviisaasta toiminnasta ja yhteistyöstä tuottajien, jalostajien ja teknologiatoimittajien näkökulmista PDF

Peetu Virkkala, Oulun yliopisto, Kerttu Saalasti Instituutti, Climate-Food -hanke

 

Fermentointi ja raaka-aineiden laatu PDF

Heli Pirinen, Idea Nature Oy

 

Luonnontuotealan tulevaisuuden näkymiä? PDF

Birgitta Partanen, Arktiset Aromit ry

 

Seminaariosuuden päätössanat

 

Ilallinen, ohjelmaa ja tunnustuspalkintojen jakaminen

 

Retkipäivän ohjelma ja kohteet

Kasvishovi Oy, https://kasvishovi.fi/

Tutustuimme yritykseen sekä sen tukkutoimintaan ja lähiruokaverkostoon.

 

Vihiluodon kota lähiluontoineen: Maija Piippo kertoi kotakahvien lomassa Loihakka Oy:n luonnontuotteisiin liittyvästä palvelutoiminnasta.

https://loihakka.fi/fi/luontoa-ja-historiaa/

Lisäksi koimme luontolähtöisen hyvinvointituokion lähiluonnossa. Vetäjänä Laura Rahikkala, Aitoluoto, https://www.aitoluoto.fi/

 

Vihiluodon kala, https://www.vihiluodonkala.fi/

Lounistamme ja kuulimme Marjarannikon yrityksestä ja tuotteista (täysmehut ja marjajauheet), esittelijänä Seppo Helanen.

 

Linnunradan tila, https://www.linnunradantila.fi/

Sanna Siira kertoi yrityksestä ja sen öljyhamppuun pohjautuvista elintarvike- ja kosmetiikkatuotteista. Esittelyn lisäksi teimme ostoksia ja tutustuimme tilan alpakoihin.

 

ChocoSomnia Oy, https://chocosomnia.fi/

Kuulimme yrityksestä sekä sen raaka-aineista, tuotteista ja palveluista. Lisäksi kurkistimme tuotantotilaan ja teimme ostoksia tehtaanmyymälässä.

 

 

Lisätiedot Luonnontuotepäivistä: Juha Rutanen, p. 040 5737 568, juha.rutanen@helsinki.fi, info@aitoluonto.fi

 

 

 

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi