Ajankohtaista

Evira löysi verkkokauppojen toiminnasta korjattavaa


13.03.2018

Evira osallistui EU:n ensimmäiseen yhteiseen elintarvikkeiden etämyynnin valvontahankkeeseen syksyllä 2017. Selvitys osoitti, että kaikkiaan 59 verkkokaupan ravintolisien markkinoinnissa on kiellettyjä väitteitä. Evira korostaakin, että ravintolisät ovat elintarvikkeita eikä niistä saa markkinoida lääkkeellisillä väittämillä kuten estää.., hoitaa.., parantaa.. tai vähentää.. Vain lääkkeistä voi esittää sairauksia parantavia, hoitavia tai ennalta ehkäiseviä ominaisuuksia.

 

Elintarvikkeesta saa kuitenkin esittää hyväksyttyjä ravitsemus- ja terveysväitteitä. Elintarvikkeet eivät käy läpi lääkkeiltä vaadittavaa lupamenettelyä, jossa tuotteen koostumus ja vaikutus arvioidaan ennen lääkkeen markkinoilletuloa. Elintarvikkeiden koostumuksen ja markkinoinnin valvonta tapahtuu vasta markkinoilletulon jälkeen.

 

Hyväksymättömiä uuselintarvikkeita Evira löysi 35 verkkokaupasta. Uuselintarvikkeita ovat sellaiset elintarvikkeet, joilla ei ole perinteistä käyttöhistoriaa elintarvikkeena EU:n alueella ennen vuotta 1997. Uuselintarvikkeita voi tuoda markkinoille ainoastaan hyväksymismenettelyn kautta turvallisuuden varmistamiseksi.

 

Vastuu verkkokaupassa myytävien elintarvikkeiden säädöstenmukaisuudesta ja niistä annettavista tiedoista on sillä elintarvikeyrityksellä, joka on rekisteröinyt verkkotunnuksen. Jos kiellettyjä tuotteita löytyi Suomeen verkkotunnuksen rekisteröineestä yrityksestä, verkkokaupasta tehtiin valvontapyyntö yrityksen kotikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Toisessa EU-jäsenmaassa sijaitsevan verkkokaupan valvontaan pyydettiin apua toisen maan viranomaisilta EU:n nopean hälytysjärjestelmän RASFF:n kautta tai EU:n hallinnollisen avunantojärjestelmän AAC:n kautta. Euroopan komissiolle ilmoitettiin ne verkkokaupat, joissa vastuullisen tahon arvioitiin sijoittuvan EU:n ulkopuolelle.

 

Evira tiedottaakin, että se jatkaa verkkokaupan valvonnan kehittämistä Suomessa ja osallistuu aktiivisesti EU-tasolla tapahtuvaan yhteistyöhön.

 

Lähde

Evira

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi