Luonnonsienet - herkkutatti ja haaparousku suosituimmat myyntisienet

Keltavahvero eli kantarelliSyötävien sienien vuosisato on arviolta 1,5- 2 miljardia kiloa, mutta arviolta vain 3,3- 15 milj. kiloa sieniä poimitaan vuosittain (Turtiainen et al. 2012). Lähes koko poimittu sato (85- 90%) menee poimijoiden omaan kotitalouskäyttöön. Myyntiin päätyy arviolta miljoona kiloa sieniä eri kanavien kautta. Vuosittaiset vaihtelut ovat suuria.

 

Ruokavirasto ylläpitää ohjeellista listausta suositeltavista ruokasienistä. Suositeltavia ruokasieniä ovat: herkkutatit, kangastatti, punikkitatit, voitatti, haaparouskut, kangasrousku, karvarousku, leppärouskut, isohapero, kangashapero, keltahapero, viinihapero, mustavahakas, kehnäsieni, mesisienet, keltavahvero, suppilovahverot, mustatorvisieni, lampaankääpä, vaalea orakas, korvasieni, huhtasienet, tuoksuvalmuska ja viljellyt ruokasienet. Merkittävimpiä näistä ovat rouskut, tatit ja vahverot.

 

 Vuoden 2017 sienisato oli enintään keskinkertainen. Herkkutatin myyntimäärä jäi 66, haaparouskun 94, kangasrouskun 27, korvasienen 6,6, kantarellin 12 ja suppilovahveron 24 tonniin. Luonnonsienistä kertyi kaikkiaan vuonna 2015 poimintatuloa 560 000 euroa. Luonnonsienistä herkkutatin poimintatulot olivat 170 000 ja haaparouskun 180 000 euroa. Lähes 4/5 poimintatuloista meni Itä-Suomeen. (Marsi 2017)

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi