Luonnonsienet - herkkutatti ja haaparousku suosituimmat myyntisienet

Syötävien sienien vuosisato on arviolta 1,5- 2 miljardia kiloa, mutta arviolta vain 3,3- 15 milj. kiloa sieniä poimitaan vuosittain (Turtiainen et al. 2012). Lähes koko poimittu sato (85- 90%) menee poimijoiden omaan kotitalouskäyttöön. Myyntiin päätyy arviolta miljoona kiloa sieniä eri kanavien kautta. Vuosittaiset vaihtelut ovat suuria.

 

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ylläpitää ohjeellista listausta suositeltavista ruokasienistä. Suositeltavia ruokasieniä ovat: herkkutatit, kangastatti, punikkitatit, voitatti, haaparouskut, kangasrousku, karvarousku, leppärouskut, isohapero, kangashapero, keltahapero, viinihapero, mustavahakas, kehnäsieni, mesisienet, keltavahvero, suppilovahverot, mustatorvisieni, lampaankääpä, vaalea orakas, korvasieni, huhtasienet, tuoksuvalmuska ja viljellyt ruokasienet. Merkittävimpiä näistä ovat rouskut, tatit ja vahverot.

 

Säiden takia vuoden 2015 sienisato oli erittäin heikko. Herkkutatin myyntimäärä jäi 62, haaparouskun 68, kangasrouskun 9, korvasienen 12, kantarellin 10 ja suppilovahveron 5 tonniin. Luonnonsienistä kertyi kaikkiaan vuonna 2015 poimintatuloa 400 000 euroa, kun edellisvuonna, parempana sienivuonna, poimintatulo tuli 1,2 milj. euroa. Luonnonsienistä herkkutatin poimintatulot olivat 178 000 ja haaparouskun 134 000 euroa. Lähes 4/5 poimintatuloista meni Itä-Suomeen. (Marsi 2015)

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi