Ajankohtaista

Koivusta hyödyllisiä yhdisteitä kosmetiikkateollisuudelle


28.03.2018

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt uudentyyppisiä ainesosia kosmetiikkateollisuudelle kasvien soluviljelyteknologian avulla. Koivun lehdistä ja siemenistä peräisin olevat soluviljelmät tuottavat muun muassa väriaineita sekä säilyvyyttä parantavia ja haittamikrobien kasvua estäviä yhdisteitä. Soluviljely on luonnonmukainen ja ympäristöystävällinen tuottomenetelmä. 

 

VTT:stä kerrotaan, että biotekninen tuotto tarjoaa monia etuja verrattuna perinteiseen kasvimateriaalin käyttöön. Tasalaatuisia kasvipohjaisia yhdisteitä voidaan tuottaa kaikkina vuodenaikoina teollisuuden käyttöön ilman saasteita ja kasvitauteja. Koivun soluviljelmillä voidaan tuottaa väriaineita - keltaisia karotenoideja ja punaisia antosyaaneja – sekä erilaisia iholle tärkeitä aminohappoja. Koivusolut tuottavat myös ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja, erityisesti linolihappoa ja alfalinoleenihappoja, joilla on tärkeä merkitys ihon kosteuden ja kimmoisuuden kannalta.

 

Koostumuksensa ansiosta koivun soluviljelmissä on myös antioksidatiivisia ominaisuuksia, joilla voidaan parantaa tuotteen säilyvyyttä sekä antimikrobisia eli haitallisten mikrobien kasvua estäviä ominaisuuksia, joilla taas voidaan vaikuttaa ihon mikrobistoon hillitsemällä haittamikrobien kasvua. VTT:n kehittämässä soluviljelyteknologiassa voidaan LED-valojen avulla lisätä huomattavasti punaisen väriaineen määrää sekä vaikuttaa positiivisesti solujen antioksidatiivisuuteen ja lisätä niiden antimikrobista aktiivisuutta. Soluviljelmät tuottavat myös sellaisia polyfenoleita, joita ei tavata koivussa. Polyfenolit ovat voimakkaita antioksidantteja, jotka voivat iholla estävät ns. vapaiden radikaalien aiheuttamia haitallisia hapetusreaktioita. Tuotteessa ne voivat estää myös rasvoja härskiintymästä ja lisätä näin tuotteen säilymistä.

 

Lähde

VTT

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi