Ajankohtaista

Luontopalvelut lähemmäksi matkailukeskuksia


11.09.2017

Kuva Marja UusitaloMatkailuyrittäjät, Luonnonvarakeskus ja Kittilän kunta ovat etsineet kolmivuotisessa Voimametsistä viherkattoihin -hankkeessa keinoja, kuinka matkailijalle voi tarjota luonnonantimiin ja -ympäristöihin pohjautuvia elämyksiä lähellä matkailukeskusta. Hankkeessa Levillä turistin kaipaamia luontopalveluja tuodaan lähemmäksi matkailukeskusta, sillä matkailijat haluavat kokea luonnon yhä helpommin, lähellä omaa lomakohdetta.

 

Hankkeessa testataan, kuinka ihminen voi jalostaa luonnon tarjoamia ekosysteemipalveluja matkailijan iloksi ja matkailuelinkeinon hyödyksi. Pilottikokeiluissa rikastetaan lähiympäristöjä, jotta yritysten olisi helppo tuotteistaa paikallisia ja luontolähtöisiä matkailupalveluja. Yksi kokeiluista pyrkii varmistamaan mustikkasatoa luonnonpölyttäjien keinopesien avulla. Luken ja Kainuun ely-keskuksen tutkimusten mukaan mustikkasato etenkin heikkoina marjavuosina paranee, kun mustikkakasvustojen lähellä on tarhamehiläisten pesiä. Myös erakkomehiläisten, -ampiaisten ja muiden pölyttäjien keinopesät parantavat satoa. Luonnonpölyttäjien keinopesien lisäksi Levitunturin laskettelurinteille on perustettu kukkaniittyjä, jotta pölyttäjille riittäisi ruokaa myös mustikan ja puolukan kukinnan jälkeen.

 

- Tavoitteemme on luonto- ja viheralueiden muodostama verkosto, jonka varaan kesä- ja hyvinvointipalveluja tarjoava matkailuyritys voi rakentaa omia tuotteitaan, sanoo hankkeen vetäjä, tutkija Marja Uusitalo Luken Rovaniemen toimipaikalta. Hän jatkaa, että kaikki kuusi pilottikokeilua tullaan lopulta esittelemään sähköisessä opaskirjassa, jossa on myös linkit YouTubessa julkaistaviin pilottikohtaisiin esittely- ja opasvideoihin.

 

Lähde

Luke


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi