Ajankohtaista

Mehiläistarhauksen kannattavuus kutistui 2015


06.07.2017

Kuva: Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ryLuonnonvarakeskus uutisoi verkkosivuillaan, että mehiläistarhauksen kannattavuus notkahti alaspäin vuonna 2015. Yrittäjätulo kutistui 3 290 euroon yritystä kohti. Kannattavuuskerroin putosi 0,35:een, eli mehiläistarhaaja saavutti keskimäärin 5,5 euron tuntipalkan ja 1,8 prosentin suuruisen koron omalle pääomalle.

 

Pääosa mehiläistarhauksen tuloista saadaan hunajan myynnistä, joten myyntihinnalla ja -määrällä on merkitystä kannattavuuteen. Yritystä kohti hunajan myyntituotot jäivät kolmasosaan edellisestä vuodesta, eli noin 11 000 euroon. Hunajan lisäksi tuloja saatiin myös muiden mehiläistuotteiden ja palvelujen myynnistä, esimerkiksi kiinnostus pölytyspalvelua kohtaan on kasvusuunnassa.

 

Luken tutkija Marja Vilja kertoo, että monella tarhaajalla hunajasato jäi huonoksi johtuen kesän koleasta ja sateisesta säästä eikä myytävää hunajaa saatu.

 

Mehiläistarhauksen kannattavuustulokset ovat nähtävissä Luonnonvarakeskuksen Taloustohtori-sivustolla Mehiläistalous-verkkopalvelussa. Tulokset perustuvat Luken mehiläistalouden kannattavuuskirjanpito -aineistoon, joka koostuu kannattavuuskirjanpidossa mukana olevien Suomen ammattitarhaajien tiedoista.

 

Lähde

Luonnonvarakeskus


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi