Ajankohtaista

Toimialaraportti: Luonnontuotealan liikevaihto kasvussa


16.03.2018

Luonnontuotealan viimeisimmässä toimialaraportissa kerrotaan, että Suomella on mahdollisuus profiloitua luomuluonnontuotteiden kärkimaaksi. Luonnontuotealan liikevaihto on myös kasvussa. Alan kokonaisliikevaihdoksi arvioidaan yli 300 miljoonaa euroa. Kasvu tulee sekä kotimaasta että enenevässä määrin viennistä. Luonnontuotealan työllistävä vaikutus on kokonaisuudessaan jo reilusti yli 3 000 henkilötyövuotta.

 

Kasvuun on monia syitä, joista erottuu erityisesti marjojen globaalin kysynnän kasvu. Pidemmälle jalostettujen marjatuotteiden viennin arvo on Arktisten Aromien tekemän selvityksen mukaan yli 10 miljoonaa euroa, kun se vielä vuosikymmenen alussa oli hyvin vaatimatonta. Yleisestikin luonnontuotealalla jalostettujen tuotteiden osuus on kasvanut ja muodostaa jo noin kolmanneksen viennin arvosta. Suomen markkinointivaltteja ovat tuotteiden puhtaus, villi alkuperä, arktisuus ja luonnonmukaisuus.

 

Luomu on trendi myös luonnontuotealalla

 

Luomuluonnontuotteiden kysyntä on kasvussa, kuten lähes kaikkien luomutuotteiden. Suomessa kysynnän kasvu oli viime vuonna noin 13 prosenttia, Euroopassa ja Yhdysvalloissa noin kymmenen prosentin luokkaa. Suomella onkin hyvät mahdollisuudet profiloitua luomuluonnontuotteiden kärkimaaksi, koska Suomella on maailman suurin sertifioitu luomuluonnontuotteiden keruuala, lähes 12 miljoonaa hehtaaria. Alue on noin 30 prosenttia koko maailman luonnontuotteiden luomukeruualueesta ja 40 prosenttia Suomen maapinta-alasta. Luonnontuotealan yritysten toive on, että luomukeruualueita saataisiin myös muille alueille kuin pohjoiseen. Tämä varmistaisi yrityksille luomuraaka-aineen saannin myös tilanteessa, jossa sato jää pohjoisessa vähäiseksi.

 

Vallitseva terveystrendi, kulutustottumusten muutokset kohti aidompia, puhtaampia ja lisäaineettomia elintarvikkeita ja luonnonkosmetiikkaa lisäävät luonnonmarjojen, - sienien ja syötävien luonnonkasvien kysyntää. Luonnon ja luonnontuotteiden käyttö kasvaa myös Green Care -palveluissa, jotka perustuvat luonnon tai eläinten hoitavaan vaikutukseen.

 

Tiedot selviävät työ- ja elinkeinoministeriön toimialapalvelun 15.3.2018 Helsingissä julkaisemasta luonnontuotealan kevään 2018 toimialaraportista, joka käsittelee alan nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Raportin pohjana on Suomen runsaat 750 luonnontuoteyritystä. Luonnontuotteita valmistavia yrityksiä toimii alkutuotannon, elintarvikkeiden, hyvinvoinnin, kosmetiikan, matkailun ja kemian yhdisteiden aloilla.

 

Lähde ja lisätietoja

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 15.3.2018

Luonnontuotealan toimialaraportti

toimialapäällikkö Anne Ristioja, Lapin ELY-keskus, p. 029 503 7118
kehittämispäällikkö Esa Tikkanen, TEM, p. 029 506 3681


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi